Magazine Islamitische Staat

alshetware5

Dābiq, zo heet het tijdschrift van de Islamitische Staat. De voorkant lijkt een beetje op een filmposter, of die van een informatief tijdschrift. Vormgegeven met een krachtige foto.
In het magazine doen zich verschillende thema’s aan zoals ‘The Flood’ (de Zondvloed, het verhaal uit de Bijbel en Koran), ‘The Law of Allah’, ‘Remaining and Expanding’ en ook titels als ‘Just Terror’ en ‘Break The Cross’, komen voorbij. Naar eigen zeggen is het een tijdschrift dat draait om eenheid, waarheid, migratie, de heilige oorlog en gemeenschap. IS schetst zich als een organisatie dat overwinning na overwinning boekt. Met alle militaire strategieën, trots presenterend in de verschillende artikelen. Ook lees ik over mensen die vertellen waarom ze tot het geloof zijn gekomen. Inmiddels zijn er zo’n 15 issues verschenen.

Je kunt ze downloaden in een PDF, dus met veel gemak opende ik een van de bladen. De pagina’s zijn rijk omgeven door foto’s. Portretten van mensen die iets vertellen, maar met name foto’s van aanslagen. En er wordt niets verbloemd. Half misselijk bekijk ik ze, en ik besef me dat IS deze foto’s wellicht niet alleen laat zien om af te schrikken, maar het lijkt zelfs alsof ze met trots worden getoond. De lijken, het bloed, de dood.
De artikelen zijn in het Engels (zeer gebrekkig) geschreven met hier en daar een aantal quotes die een informatieve inslag hebben betreffende de Islam. Ik lees verder en zie dat de volgende tekst bekrachtigd wordt door links een foto met een enorme bloedvlek in een metro, met daarnaast, zo lijkt het, iemand die deze bloedvlek analyseert. Vervolgens weer grote stukken tekst en een nieuw hoofdstuk wordt ingeluid; ‘Contemplate the creation’. Ik durf bijna niet verder te scrollen. Ik ben op nog maar één-tiende van het tijdschrift maar ik voel dat er nog veel schokkends zal volgen.

Er worden stukken uit de Koran geciteerd, met daaronder een voetnoot dat zegt: “There are many verses in the Quran in which Allah calls his slaves to reflect on the creation”. Vervolgens zie ik een IS-strijder, althans een man met een baard in uniform. Met een, geloof het of niet, kitten in zijn handen. Super schattig, toch? En een prachtige zonsondergang boven een graanveld ernaast. De artikelen gaan diep in op de overtuigingen, zijn zeer informatief, en verklaren alles wat in de Koran staat. Woorden als truthfullness, worthyness, worship en trust worden veel genoemd.

Dan een artikel over de ‘Near-extinction of the Western Woman’. De Franse Revolutie, en de Oktoberrevolutie worden genoemd. Zelfs Darwin, Marx en Nietschze worden aangehaald. Zo wordt gezegd dat zij de grondleggers zijn van het beeld dat de man chaos is, en dat hun enige reden van bestaan ‘sexual intercourse’ is. Volgens dit artikel is de man-vrouwrol in de westerse cultuur totaal ‘mixed up’.

Het blad eindigt met; ‘Words of Sincere Advice’, vervolgens ‘How I Came to Islam’ en ‘Islamic State Operations’ dat gaat over de militaire strijd. En ik zal je zeggen, dan komen echt de gore foto’s. Dat van die prachtige zonsondergang een paar pagina’s terug is omgeslagen in lijken in busjes besmeerd met bloed, afgebrande gebouwen, een man, zojuist onthoofd, waar het bloed nog uit z’n romp spuit en foto’s van mensen die zich opgeofferd hebben voor het Kalifaat. Er worden exacte aantallen genoemd en op het eind wordt Allah gevraagd hen het hoogste paradijs te bieden en dat ze anderen mogen inspireren hetzelfde te doen.

Ook wordt er een groot stuk geschreven over het Christendom, de Bijbel. Zo wordt in twijfel getrokken of Jezus wel echt gekruisigd is, en dat Paulus alles tegenspreekt wat Jezus gepredikt heeft. Een stuk van 10 pagina’s dat ingaat op verschillende aspecten van de Bijbel met als conclusie: “In the end, we challenge all of the arrogant Christian disbelievers with the challenge presented by Allah.”

Het tijdschrift eindigt met een interview met een man die van het Christendom naar de Islam is overgestapt en nu vecht voor IS. Ik ben inmiddels enigszins verward en geschrokken van wat ik heb gelezen en gezien. Een ogenschijnlijke presentatie van het goede, strijden voor iets beters, onderbouwd met heel veel tekst. Het is gruwelijk om te zien hoe haat verheerlijkt wordt. Het verheerlijken van terrorisme, en het neerhalen van alle westerse ideeën, religies en culturen.

Plaats een reactie